Mujeres que han hecho historia

Elizabeth blackwell

De geschiedenis is niet altijd wat ze lijkt – ongeacht wat zelfs de meest robuuste leerboeken beweren. Neem bijvoorbeeld het werk van Rosalind Franklin: de Britse wetenschapper wier onderzoek in 1952 een integraal onderdeel was van de ontdekking van de dubbele helixstructuur van DNA, maar wier onderzoek werd weggekaapt door mannelijke collega’s die hun «ontdekking» aan de wereld bekendmaakten – en er een Nobelprijs voor wonnen – zonder Franklin ook maar enige eer toe te kennen.
Hoewel de gelijkheid tussen mannen en vrouwen een aanhoudend probleem blijft (ja, zelfs in 2021), is de wereld gelukkig vol voorbeelden van moedige vrouwen die de meest ontmoedigende uitdagingen zijn aangegaan om hun stem te laten horen en volledige erkenning te krijgen voor hun prestaties. Van zangeressen tot wetenschappers en van atletes tot activisten, hier zijn 125 vrouwen die de wereld hebben veranderd.
In het begin van de 9e eeuw, in wat nu Marokko is, had Fatima al-Fihri de rest van haar leven kunnen leven als een rijke erfgename toen ze een fortuin erfde na de dood van haar vader. In plaats daarvan stichtte ze de eerste universiteit ter wereld. Met haar erfenis bouwde al-Fihri een moskee en een onderwijscentrum voor haar gemeenschap. Deze instellingen groeiden uiteindelijk uit tot de Universiteit van al-Qarawiyyin, opgericht in 859 CE in de stad Fez. De universiteit trok naar verluidt studenten uit de hele wereld en is vandaag de dag nog steeds in bedrijf. Meer dan duizend jaar later leeft de erfenis van al-Fihri voort door middel van academische prijzen en studiebeurzen in haar naam. -Olivia Truffaut-Wong

100 vrouwen die de wereld veranderden

Vrouwen over de hele wereld strijden al sinds mensenheugenis voor gelijke rechten voor zichzelf en voor anderen. Ja, we worden nog vaak geconfronteerd met flagrante discriminatie op basis van geslacht, maar er is echte vooruitgang geboekt. Als u inspiratie wilt opdoen om uw eigen stempel op de wereld te drukken, laat u dan inspireren door de vrouwen die onze cultuur op zinvolle wijze hebben veranderd.
Toen haar man FDR aantrad, bleef Eleanor niet aan de zijlijn staan, maar veranderde zij de rol van de first lady ingrijpend door te pleiten voor mensenrechten, vrouwenrechten en kinderrechten. Ze werd voorzitter van de mensenrechtencommissie van de VN in 1945.
In 1934 promoveerde Hopper in de wiskunde en werd daarmee een van de weinige vrouwen met zo’n graad. Ze hielp bij de «ontwikkeling van een compiler die een voorloper was van de veelgebruikte COBOL taal» voor computers, en ze werd admiraal bij de U.S. Navy.
Kahlo, die een belangrijke rol speelde in de kunstwereld, werd in Mexico en in de rest van de wereld bekend om haar werken die tot nadenken stemmen en die gebaseerd zijn op magisch realisme. Haar zelfportret uit 1938, getiteld «The Frame», was het eerste werk van een 20e-eeuwse Mexicaanse kunstenaar dat ooit in het Louvre te zien was.

Rosa parks

Sommigen maakten muziek, sommigen maakten lawaai, allen maakten een verschil. Hier vieren we 120 ongelooflijke vrouwen die ontberingen hebben overwonnen, records hebben gebroken en paden hebben betreden – glazen plafonds hebben doorbroken en zelfs nog moeilijkere dingen hebben gedaan. Hoewel sommigen voor de hand liggen en anderen minder bekend zijn, hebben ze allemaal bijgedragen aan onze vrijheid, veiligheid en welvaart. En één van hen maakt de beste citroentaart ooit.
2000-GUN-CONTROL ACTIVISTEmma is een overlevende van de dodelijke februari 2018 schietpartij op Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Sinds de schietpartij is Gonzalez een kracht van verzet door haar gepassioneerde toespraken en aanwezigheid op sociale media, gericht op strengere wapenwetten en proactieve verandering.
1997-ACTIVIST Malala is een onverschrokken mensenrechtenactiviste en voorvechtster van onderwijs voor vrouwen. Ze werd neergeschoten door een Taliban schutter toen ze 15 jaar oud was, maar leefde om haar heroïsche verhaal te vertellen. Ze ontving de Nobelprijs voor de Vrede op 17-jarige leeftijd, waarmee ze de jongste ontvanger tot nu toe is.
1990-ACTRESS Watson heeft veel meer gedaan dan boze tovenaars afweren in Harry Potter. De Britse actrice, model en activiste is een UN Women Goodwill ambassadeur en heeft een invloedrijke voetafdruk binnen de duurzame mode-industrie.

Zie meer

Luister naar vrouwen uit de hele regering die vertellen over hun persoonlijke helden op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM). Deel ze zelf. Voeg uw eigen verhaal toe. En eer hun nalatenschap door een jonge vrouw aan te moedigen voor een carrière in de wetenschap te kiezen.
Lillian Moller Gilbreth was een Amerikaanse psychologe en industrieel ingenieur aan het begin van de 20e eeuw. Ze was een expert in efficiëntie en organisatiepsychologie, waarvan ze de principes niet alleen toepaste als managementconsultant voor grote bedrijven, maar ook in haar huishouden van twaalf kinderen, zoals opgetekend in het boek Cheaper by the Dozen. Haar lange lijst van primeurs omvat de eerste vrouwelijke begindatumspreker aan de Universiteit van Californië, de eerste vrouwelijke professor in de ingenieurswetenschappen aan Purdue, en de eerste vrouw die werd verkozen tot lid van de National Academy of Engineering.
Ruth Rogan Benerito was een Amerikaanse scheikundige en pionier op het gebied van bioproducten. Aan Benerito wordt de redding van de katoenindustrie in het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog toegeschreven door haar ontdekking van een procédé om kreukvrije, vlekvrije en vlambestendige katoenen stoffen te produceren. Naast dit werk ontwikkelde Benerito ook een methode om vetten uit zaden te oogsten voor gebruik bij intraveneuze voeding van medische patiënten. Dit systeem werd de basis voor het systeem dat we vandaag de dag gebruiken. Na haar pensionering bij de USDA en nog elf jaar les te hebben gegeven aan de universiteit, ontving Benerito de Lemelson-MIT Lifetime Achievement Award zowel voor haar bijdragen aan de textielindustrie als voor haar inzet voor het onderwijs.